Κείμενο αλληλεγγύης στον αναρχικό απεργό πείνας Σπύρο Μάνδυλα.

Μετά τον “εμφύλιο” στη Θεσσαλονίκη, ανοίγει δικογραφία (υπόθεση για τα “στέκια Θεσσαλονίκης”) και δικάζονται 41 άτομα, ανάμεσα στους οποίους και ο σύντροφος Σπύρος Μάνδυλας. Ο Σ.Μ, δημοσιεύοντας μια ανοιχτή επιστολή, ξεκαθαρίζει από την πρώτη στιγμή προς τους συγκατηγορούμενους του ότι λόγω πρακτικών λόγων το δικαστήριο πρέπει να αναβληθεί καθώς δεν μπορεί να παραστεί ο δικηγόρος του, παράλληλα διεξάγεται το δικαστήριο του για την υπόθεση “Φοίνικας” και δεν θέλει να καταδικαστεί τη δεδομένη χρονική συγκυρία για εκρήξεις. Αυτή η γνωστοποίηση γίνεται ζητώντας τους να μην παρευρεθούν και εξηγώντας τους πως είναι ένας από τους “βασικούς” κατηγορούμενους, καθώς αν και 41 σε σύνολο οι κατηγορούμενοι, 4 άτομα, εκ των οποίων και ο ίδιος, αντιμετωπίζουν πιο σοβαρές κατηγορίες κακουργηματικού βαθμού, ενώ οι υπόλοιποι πλημμελληματικού βαθμού. Οι συγκατηγορούμενοι του (με εξαίρεση ένα άτομο) αδιαφορούν και παρίστανται κανονικά στη δίκη – παρωδία, η απόφαση της οποίας καταδικάζει τον Σ.Μ, επιβάλλοντας του εγγύηση 5.000 ευρώ, την οποία αρνείται να πληρώσει ο ίδιος.

Μετά την φυλάκιση του Σ.Μ ξεκινάει ένας απίστευτος πόλεμος ψεύδους και συκοφάντισης του από τους συγκατηγορούμενους του, και όχι μόνο. Ξεπροβάλλονται επιχειρήματα, όπως για παράδειγμα, ότι ο επίσης κατηγορούμενος Σπύρος Στρατούλης έπρεπε να πάρει την άδεια που δικαιούται και δεν γινόταν να του την στερήσουμε, ότι πάνω στις συνομιλίες του Σ.Μ στηρίχθηκε όλη η δικογραφία της υπόθεσης, και άλλα πολλά ίδιου βεληνεκούς, που τόσα χρόνια σαν αναρχικοί είχαμε συνηθίσει να ακούμε από τα Μ.Μ.Ε και τους δικαστές, σίγουρα σε καμία περίπτωση από άτομα που δραστηριοποιούνται στον αναρχικό/αντιεξουσιαστικό χώρο. Τσιτάτα και συνθήματα χρόνων όπως το “Κανένας σύντροφος δεν είναι μόνος του” και “Το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο από όλα τα κελιά” τείνουν να γίνουν μια ξεθωριασμένη ανάμνηση και όνειρα θερινής νυκτός με τέτοια συμβάντα. Η εξίσωση της άδειας ενός κρατούμενου με τον εγκλεισμό ενός άλλου φαντάζει ανήκουστη και εξωπραγματική, για άτομα που έχουν αποτινάξει και εναντιώνονται στην εξουσία. Αυτή τη φορά δεν στέλνει στη φυλακή κάποιον μόνο η δικαστική έδρα (Λύγκα, Παναγιωτακοπούλου, Στεργούδη, Ζωγράφου) αλλά και οι συγκατηγορούμενοι του (39 άτομα) ως άλλοι γνώστες και κλειδοκράτορες της μιας και μοναδικής αλήθειας. Αυτοί οι ρόλοι χρόνια τώρα, ανήκουν και έχουν επιλεχθεί από εκείνους που πολεμάμε και στους οποίους είμαστε εχθροί. Η αφομοίωση τέτοιων ρόλων και τακτικών από άτομα που κινούνται στο “χώρο”, είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει όχι μόνο τους ίδιους, αλλά και όλους τους υπόλοιπους που ανεχόμαστε τέτοιου είδους νταβατζιλίδικες συμπεριφορές.

Η αλληλεγγύη, δεν είναι θέμα προσωπικής συμπάθειας, γούστου και αισθητικής αλλά μία συνειδησιακή και αξιακή στήριξη όλων των αιχμάλωτων συντρόφων μας. Δεν είναι θέμα δημοφιλίας (δεν εκλέγουμε πρόεδρο 15μελούς), αλλά στήριξης των συντρόφων μας με συνεχή και συνεπή παρουσία και θέση στο πόλεμο ενάντια σε κάθε μορφής εξουσία. Δεν είναι θέμα απόλυτης ταύτισης της αναρχικής μας τάσης, αλλά ταύτισης αξιοπρέπειας με την πορεία και τις αρνήσεις του κάθε συντρόφου. Για όλους αυτούς τους λόγους, και όχι μόνο, εμείς στηρίζουμε τον Σπύρο Μάνδυλα, δεν είναι θέμα ηρωοποίησης του αλλά μιας πραγματικότητας, πολύ καλά θαμμένης από όσους την γνωρίζουν. Ο Σπύρος Μάνδυλας έχει ξεκινήσει απεργία πείνας από 14/03 απαιτώντας την αποφυλάκιση του με την καταβολή της εγγύησης των 5.000 ευρώ από τους 39 συγκατηγορούμενους του και μόνο. Δύναμη στον αναρχομηδενιστή – απεργό πείνας Σπύρο Μάνδυλα Έτσι και πάθει κάτι ο σύντροφος, οι συνυπεύθυνοι, δικαστές και συγκατηγορούμενοι, δεν θα έχετε που να κρυφτείτε

Ατομικότητες με μνήμη

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Protected by Spam Master


GR