Αντιρατσιστικό διήμερο στη Φλώρινα – Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Φλώρινας.

Δευτέρα-Τρίτη διοργανώνεται το 5ο αντιρατσιστικό φεστιβάλ στη Φλώρινα από αριστερούς, αναρχικούς και ανένταχτους αντιρατσιστές-αντιφασίστες.

Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στο ρατσισμό

O ρατσισμός αποτελεί ένα διαχρονικό φαινόμενο που ακόμη και σήμερα συνεχίζει να υφίσταται και να ακμάζει μέσα στις κοινωνίες. Η διαφορετικότητα αντιμετωπίζεται ως ελάττωμα και περιθωριοποιείται στα πλαίσια μιας ολοκληρωτικής ομοιομορφίας, η οποία ενισχύεται από θεσμούς  όπως ο καπιταλισμός και τα εθνικά κράτη.
Σαν ρατσισμό μπορούμε να ορίσουμε την θεώρηση μιας ομάδας ανθρώπων ως κατώτερης μιας άλλης. Τα αιτία του ρατσισμού είναι κατά βάση οικονομικά, αλλά συχνά σχετίζονται με διάφορες προκαταλήψεις. Καθημερινά πολλοί συνάνθρωποί μας έρχονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες του λόγω της διαφορετικότητας τους. Αυτές ξεκινάνε από την κοινωνική περιθωριοποίηση και φτάνουν σε ξυλοδαρμούς και μαχαιρώματα.
Από το μαρμαρωμένο βασιλιά μέχρι το κρυφό σχολειό, το εκπαιδευτικό σύστημα διαστρεβλώνει ιστορικές αλήθειες και δημιουργεί ένα πλασματικό συνδετικό κρίκο ανάμεσα στον αρχαίο ελληνισμό, το βυζάντιο και τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Στόχος αυτής της πάγιας τακτικής είναι η τόνωση της εθνικής ταυτότητας και της συνέχειάς της μέσα στο χρόνο. Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτής της πραγματικότητας παίζουν τα Μ.Μ.Ε. και η εκκλησία. Τα εθνικά πανηγύρια ( EURO , EUROVISION , Ολυμπιακοί Αγώνες ) έρχονται να συμπληρώσουν το άσχημο πρόσωπο ενός λαού που στο παρελθόν έχει βιώσει το ρατσισμό.
    Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια στροφή της ελληνικής κοινωνίας στην ξενοφοβία η οποία γίνεται φανερή από την άνοδο των ποσοστών του ΛΑΟΣ και την είσοδο των φασιστών της Χρυσής Αυγής στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηνών.  Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση σχεδιάζει τείχος στον Έβρο και με τη βοήθεια της FRONTEX δολοφονεί και κλείνει δεκάδες μετανάστες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η απεργία πείνας των 300 μεταναστών παρουσιάστηκε σαν εκβιασμός από την κυβέρνηση, ενώ τα Μ.Μ.Ε. απέδειξαν για άλλη μια φορά τον ύπουλο και άθλιο ρόλο τους δυσφημώντας τους απεργούς και όσους στέκονταν αλληλέγγυοι στον αγώνα τους για τα αυτονόητα. Οι απεργοί τελικά κατάφεραν να εξασφαλίσουν ένα καθεστώς εξάμηνης αναβολής της απέλασης. Ένα άλλο ξεκάθαρο μήνυμα ρατσισμού αποτελεί η υπόθεση του Ivan G. Ο Ιvan, βρίσκεται προφυλακισμένος από τις 4 Δεκέμβρη για την υπόθεση του αναρχικού στεκιού ΝΑΔΙΡ, τη στιγμή που σε όλα τα υπόλοιπα άτομα που κατηγορούνται για την ίδια υπόθεση έχουν απαγγελθεί κατηγορίες κι έχουν αφεθεί ελεύθερα. Ο μόνος λόγος για την παράλογη κράτηση του Ιvan είναι η ύποπτη, για τις αρχές, βουλγάρικη καταγωγή του.
Μετά την τραγική δολοφονία του Μανώλη Καντάρη τα ξημερώματα της 10ης Μαΐου, διάφορα φασιστοειδή προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν το γεγονός για να εξαπολύσουν επίθεση εναντίων των μεταναστών που ζουν κι εργάζονται στο κέντρο της Αθήνας με αποτέλεσμα να μεταφερθούν στο ΕΚΑΒ γύρω στους 30 μετανάστες τραυματίες  εκ των οποίων πολλοί μαχαιρωμένοι. Τέλος, ένας μπαγκλαντεσιανός βρέθηκε νεκρός στις 12 Μαΐου στα Πατήσια, περιοχή επιτηρούμενη από φασιστικές συμμορίες με την κάλυψη της ΕΛΑΣ. Οι προσπάθειες εκφασισμού της κοινωνίας μέσω τις εγκατάλειψης και της φτώχιας θα μας βρουν έμπρακτα απέναντι τους.
Είναι αδιανόητο στη σημερινή εποχή να μιλάμε για “λαθραίους” και “κατώτερους” ανθρώπους. Γιατί παρ ‘όλα όσα μας χωρίζουν, είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν. Γιατί η αλληλεγγύη στους αδύναμους και τους καταπιεζόμενους είναι το όπλο μας ενάντια στη ξενοφοβία , την τρομοκρατία και το ρατσισμό.   

                                                                  Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Φλώρινας

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Protected by Spam Master


GR