Δελτίο τύπου της Πρωτοβουλίας Εστιών για τα γεγονότα της Πέμπτης 11.07.2013 στη ΄Β Φοιτητική Εστία.

Το βράδυ της Πέμπτης 11.07 γίναμε μάρτυρες μιας ακόμη αναίτιας εισβολής αστυνομικών δυνάμεων, παρουσία εισαγγελέα, στη Β’ Φοιτητική Εστία Θεσσαλονίκης, με «αφορμή» τον έλεγχο στο χώρο όπου στεγάζεται το αναρχικό στέκι Ναδίρ. Η επιχείρηση κατέληξε στη σύλληψη ενός ατόμου που βρισκόταν στην κατάληψη. Ο λόγος; Άλλη μία επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής σε κατειλημμένους χώρους και στέκια. Οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις της αστυνομίας εναντίον τέτοιων χώρων συμπληρώνουν τις επιδρομές των φασιστικών συμμοριών και ευνοούν τα σχέδιά τους. Η ΕΛ.ΑΣ. και το υπουργείο “Προστασίας του Πολίτη” φαίνεται ότι ασπάζονται ευλαβικά τις πρακτικές της Χρυσής Αυγής και των διαφόρων φασιστικών οργανώσεων (βλ. επιθέσεις αυτόνομων εθνικιστών στην Αθήνα), που στοχεύουν στο “καθάρισμα” συλλογικοτήτων που μάχονται το ρατσισμό και την ξενοφοβία και υπερασπίζονται την ελευθερία και την αυτοοργάνωση.

Καταδικάζουμε την εισβολή της αστυνομίας εντός ενός χώρου που, όχι μόνο είναι προέκταση του πανεπιστημιακού ασύλου, αλλά και αποτελεί σπίτι για πολλές εκατοντάδες φοιτητών. Η επίθεση αυτή είναι ενδεικτική της αύξουσας αυταρχικοποίησης του αστικού κράτους, το οποίο θέλει να τελειώνει με το άσυλο κι ό,τι αυτό συνεπάγεται. Έτσι, χτυπιέται οποιοσδήποτε χώρος αμφισβήτησης, για να μπορέσει να υλοποιηθεί ανεμπόδιστα η βάρβαρη πολιτική που απολύει και θα απολύσει χιλιάδες εργαζόμενους, ιδιωτικοποιεί και θα ιδιωτικοποιήσει κάθε κοινωνική παροχή (μεταξύ αυτών και τη φοιτητική μέριμνα) και θα οδηγήσει ακόμη μεγαλύτερα κομμάτια κόσμου στην εξαθλίωση.

Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε την διευθύντρια των εστιών, Οικονόμου, της οποίας η στάση είναι συνυποδηλωτική συνενοχής για το περιστατικό, καθώς, όχι απλά ήταν ενήμερη για το τι επρόκειτο να γίνει, αλλά και αρνήθηκε και κάθε είδους επικοινωνία με εστιακούς φοιτητές, μέλη του Δ.Σ. Η κα Οικονόμου αρνήθηκε να αναλάβει τις ευθύνες της και να προστατέψει το χώρο της Εστίας, αλλά και τους φοιτητές από τη βίαιη εισβολή της αστυνομίας. Ωστόσο, είναι προφανές πως δεν τρέφαμε καμία αυταπάτη! Η Διεύθυνση δεν θα μπορούσε να ταχθεί υπέρ των συμφερόντων των εστιακών φοιτητών, την ίδια στιγμή που πρώτη σπεύδει να εφαρμόσει τις αντιδραστικές αλλαγές στους εσωτερικούς κανονισμούς, όπως άλλωστε επιβάλλει το Υπουργείο, και να συμβάλλει στη διάλυση των βασικότερων πτυχών της φοιτητικής μέριμνας.

Το περιστατικό αυτό αποδεικνύει πως η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου προχωράει όλο και ταχύτερα στο δρόμο του ολοκληρωτικού αυταρχισμού και είναι διατεθειμένη να σκληρύνει επιπλέον τη στάση της. Τέτοιες πράξεις και πρακτικές αποκτούν άλλο νόημα όταν προηγούνται μιας επικείμενης πανεργατικής απεργίας, όπως συμβαίνει τώρα, και όταν μεθοδεύονται από μια κυβέρνηση αισθητά αποδυναμωμένη, τόσο από το μαζικό αγώνα που ξέσπασε ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ όσο και από την άμεση κινητοποίηση του κόσμου η οποία κατέκτησε την απελευθέρωση του Κ. Σακκά.

Αυτές οι επιθέσεις δεν μας τρομοκρατούν. Θα συνεχίσουμε στο δρόμο του αγώνα για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης και αυταρχικής πολιτικής, που δεν αναγνωρίζει ούτε δικαιώματα ούτε ελευθερίες. Συμμετέχουμε όλοι στην πανεργατική απεργία της Τρίτης 16.07.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΣΤΙΩΝ

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Protected by Spam Master


GR